اخبار

1399/09/27
کاربرد ازن در تصفیه و گندزدایی آب و صنعت بسته‌بندی

یکی از اساسی ترین اهداف تصفیه آب گندزدائی یا ضدعفونی نمودن آب جهت مناسب نمودن برای شرب است.

خصوصیات میکروب کشی ازن بیانگر پتانسیل بالای اکسیداسیون آن می باشد. تحقیقات نشان می دهد که گند زدائی توسط ازن حاصل اثر مستقیم آن برباکتریها و تجزیه دیواره سلولی باکتریها می باشد . که از این نظر با مکانیسم عمل کلر در فرایند گند زدائی متفاوت است. با توجه به قدرت بالای گند زدائی ازن در مقایسه با کلر و سایر گندزداها ، زمان کمتری جهت تکمیل فرایند گند زدائی نیاز می باشد. بررسی ها همچنین بیانگر توانائی بیشتر ازن در از بین بردن ویروسها در مقایسه با کلر می باشد.

 

🔻ازن به عنوان یک اکسید کننده قوی

ازن مصارف زیادی در تصفیه آب آشامیدنی از قبیل کنترل طعم و بو کنترل رنگ و حذف آهن و منگنز علاوه بر گند زدائی دارد . قدرت این اکسید کننده در شفاف سازی منابع آب با کیفیت پائین مانند آبهای بازیافتی مهم می باشد. ازن مواد معدنی زائد را بطور کامل اکسید نموده و موجب ته نشینی و حذف آنها می گردد. اهمیت عمده ازن در قابلیت شکستن ترکیبات آلی همراه با آهن و منگنز می باشد. ازن در برطرف نمودن ترکیبات آلی مولد رنگ ، قوی و موثر نشان می دهد بطوریکه بعنوان یک عامل جلا دهنده خوب برای فاضلاب و حذف کننده رنگ در آب شرب کاربردهای فراوانی یافته است . ازن همچنین قادر است ترکیبات فنولیک و دیگر ترکیبات مولد طعم را در آب شرب از بین ببرد. تحقیقات نشان داده است که ازن می تواند آفت کشهای مالاتیون و پاراتیون را که ترکیباتی سرطان زا و خطرناک هستند به اسید فسفریک ( بی خطر) تبدیل نماید.


کاربردهای ازن در صنعت بسته بندی (گوشت، لبنیات ، تخم مرغ ، میوه ، سبزی و صیفی ، حبوبات و خشکبار، غلات، مایعات) عبارتند از:

 

مزایای استفاده از ازن

• ضد عفونی سیستم انتقال ( لوله ها، تانک های ذخیره )خطوط CIP

• افزایش ماندگاری برای نگهداری میوه ها و صیفی ها

• کنترل میکروارگانیسم های بیماری‌زا نظیر قارچ ها، باکتری‌ها ، ویروس‌ها

• جلو گیری از انتشار و پخش میکروارگانیسم ها عامل فساد از طریق هوا

• رفع آلودگی های خاک و جایگزین مناسب برای متیل برماید

• افزایش سلامت و نگهدار میوه ها و محصولات داخل سردخانه

• ضدعفونی لاشه های گوشت های قرمز و سفید با ازن

• کاهش بیماری‌ها و حذف مواد شیمیایی و داروها

• عامل پیشگیری و محافظت از بیماری ها

• جلوگیری از شیوع بیماری های واگیر دار

• رفع اثر H2S از هوای محیط

• ضد عفونی دستکش و چکمه با آب محتوی ازن

• ازن در هوا موجب بلوکه شدن گاز اتیلن می شود

• رفع اثر مسمومیت در بستر و کاشت هیدروپونیک

• حذف باکتری هایی مانند سودو موناس،استرپتوکوک ، لژیونلا

• افزایش طول عمر نگهداری محصولات

• جلوگیری از کاهش ارزش خوراک، طعم و مزه میوه ها و صیفی ها

• بیشتر نگهداشتن نشاط و شادابی محصولات

• افزایش دوام محصولات در مقابل تنشهای محیطی

• کاهش استفاده از داروها و مواد گندزدا

• بهبود ته¬نشینی و جداسازی مواد جامد

• کمترین نیاز ممکن به تصفیه¬های شیمیایی

• ازن بعد از واکنش به اکسیژن تبدیل شده و پس‌ماندی ندارد

• واکنش ازن با مواد هیچ نوع ماده‌ی سمی تولید نمی‌کند

• در مقایسه با سایر مواد گندزدا سرعت عمل بیشتری دارد

• افزایش اکسیژن و بهبود کیفیت آب

• ازن بر طیف گسترده‌یی از میکروارگانیسم های مضر تاثیر دارد

• کاهش آمونیاک و نیترات از محیط

• قابلیت متحرک بودن سیستم ازن برای ضدعفونی کارخانه

کاربردهای ازن در صنعت بسته بندی( گوشت، میوه ، سبزی و صیفی ، حبوبات و خشکبار، غلات، مایعات) عبارتند از:

الف) ضدعفونی سطوح و ماشین آلات بسته بندی

ب) ضدعفونی محصول بصورت مستقیم

پ) ضد عفونی خود بسته بندی

 

پس از اتمام عملیات فرآوری، جهت شستشو و استریل خطوط تولید آب با غلظت بالای ازن پیشنهاد می گردد. در این قسمت یک دستگاه ازن ژنراتور در نزدیکترین مکان نسبت به مخزن نهایی نصب می گردد. ازن به صورت مداوم با غلظت بالا در آب تزریق شده و آبی با خاصیت استریل کنندگی بالا تولید نموده که می تواند باعث از بین رفتن باکتریها، قارچها و بیوفیلم ها، کاهش قابل توجهی در مصرف آب، حذف کلیه محلول های شیمیایی خاص اعم از پریسیدین، کلر، آب اکسیژنه و …، کنترل اتوماتیک و ثابت ماندن قدرت ضد عفونی کنندگی در طولCIP ، تولید و بهره وری در محل و عدم نیاز به خرید و نگهداری مواد از دیگر مزایای استفاده از ازن می باشد.

 

کشت میکروبی وسایل و دستگاه های مورد استفاده در روند تولید و بسته بندی مواد غذایی مثل فرآورده های گوشت، شیر، سبزی و میوه و همچنین سطوح، سالنها، یخچالها و کانتینرهای نگهداری و حمل محصولات درکارخانه های صنایع غذایی، گوشتی، سوسیس و کالباس، لبنی و … نتایج بسیار مطلوبی را پس از ضدعفونی با آب ازن دار نشان می دهد. استفاده از گاز ازن در مراحل مختلف تولید و بسته بندی تا حد زیادی سبب کاهش آلودگی میکربی و افزایش کیفیت و زمان ماندگاری مواد غذایی می گردد
.